Cei mai mulți dintre noi petrecem foarte mult timp pe zi in fața calculatorului, iar poziția incorectă la birou are efecte negative asupra organismului si astfel apar dureri de cap, amețeli, dureri de spate, probleme circulatorii și de vedere, probleme la nivel articular și intervertebral, boli de inimă, dar și oboseală fizica și psihică, iar lista poate continua.

Dacă stai cocoșat și cu șezutul pe marginea scaunului, dacă stai cu bărbia sprijinită în mână stângă sau picior peste picior, trebuie să iei măsuri urgente prin adoptarea unei poziții corecte la birou.

Așadar, poziția corectă este obținută ușor respectând următoarele reguli:

– scaunul trebuie reglat în funcție de înălțime, formând un unghi de aproximativ 90 de grade între gambă, coapsă și abdomen;

– picioarele nu se ţin încrucişate, ci cu tălpile pe podea, iar pentru o poziție corectă și relaxantă este necesar un suport adecvat pentru picioare care să ne ajute să stimulăm circulația de întoarcere venoasă;

– spatele este drept, lipit de spătar, partea inferioară să fie ușor arcuită, cel mai bine cu ajutorul unui suport special;

– umerii sunt trași spre înapoi/posterior iar coatele se sprijină pe manerele scaunului. Palmele pe birou formează un unghi de 90 de grade, antebrațele stau comod și drept atunci când tastezi, nu ridicate.

– privirea trebuie să cadă pe centrul monitorului, distanța dintre ochii tăi și monitor trebuie să fie de circa 70 cm.

– când stai cu mâna pe mouse, cotul să fie poziționat lângă corp, nu mai în față, astfel încât să păstrezi unghiul de 90º la toate articulațiile corpului.

Chiar dacă stai pe scaun într-o poziție corectă, trebuie să te ridici măcar o dată pe oră 10 minute să faci excerciții de streching pentru zona cervicală și cu bratele, să te relaxezi, să odihnești privirea, să faci cațiva pași, să întinzi mâinile și picioarele și să rotești capul.

De fiecare dată când apar dureri de spate, brațe, picioare sau de cap, trebuie să te adresezi unui specialist. Poate fi o contractură musculară sau o întindere, o hernie de disc etc. După stabilirea unui diagnostic corect trebuie urmat un plan terapeutic de recuperare si intreținere.

Putem preveni problemele datorate posturii incorecte prin tonifierea musculaturii și întreținerea mobilității. Recomandăm programe de gimnastică executate zilnic și masaj terapeutic de două-trei ori pe săptămână.

No comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *