Periartrita articulatiei umarului este cea mai frecventa cauza a durerii scapulohumerale. Sindrom clinic caracterizat prin durere, redoare articulara si impotenta functionala determinat de procese patologice localizate la nivelul umarului si care afecteaza structurile periarticulare. Termenul “periartrita scapulohumerala” cuprinde leziuni atat ale muschilor, cat si ale capsulei articulare. Diagnosticul se bazeaza, in general, pe analiza clinica a specialistului.

Cauze

Evolutia bolii este adesea asociata cu consecintele traumatismelor la adulti si la persoanele in varsta cu procese degenerative asupra tendoanelor si musculaturii umarului. Durerea este constanta , blocand de obicei miscarile membrelor superioare. In absenta unui tratament complex de fizio-kinetoterapie si medicatie, periartrita scapulohumerala poate duce in cele din urma la limitarea semnificativa a miscarii.

Simptome

Debutul simptomelor si semnelor poate avea directa legatura cu anotimpul, in special primavara si toamna.

Faza de “inghet” incepe cu durere si inflamatie acuta a articulatiei umarului si a nervului, chiar si in repaus. Durerea va devein adesea mai raspandita si mult mai grava noaptea. Aceasta faza poate dura intre 2 si 9 luni si se poate instala la ambii umeri in timp.

Faza “inghetata” sau “lipicioasa” implica retinerea miscarii aproape in toate directiile, in special in timpul rotirii. Aceasta faza poate dura intre 3 si 9 luni, fiind si cea mai grea de recuperat.

Faza regresiva se caracterizeaza prin scaderea inselatoare a durerii de umar, in timp ce intervalul de miscare scade si poate duce la rigiditatea totala a umarului-capsulita adeziva. Aceasta faza poate dura de la 12 pana la 24 luni.

Tratament

In urma unei consultatii de specialitate, medicul poate prescrie fizioterapie pentru amelioarea inflamatiei, administrarea de antiinflamatoare orale si locale, masaje terapeutice pentru ameliorarea rigiditatii muschilor. Programul complex de fizioterapie prescris de catre medic poate sa contina curenti de joasa frecventa, ultrasunet, laserterapie, unde scurte, TERAPIE TECAR.

Daca fizioterapia clasica scade inflamatia, TERAPIA TECAR ajuta la accelerarea celulara, ceea ce implica regenerarea cu 87% mai rapida a structurilor bogate in apa (musculaturii ) si a structurilor sarace in apa (oase, ligamente, capsula articulara).

Kinetoterapia specifica sub indrumarea unui kinetoterapeut stabileste echilibrul articular si muscular avand ca obiective terapeutice ameliorarea amplitudinii articulare, asuplizarea tesuturilor, dezvoltarea fortei musculare, coordonare si prehensiune.

Profilaxie si preventie

Se recomanda sa evitam pe cat posibil ridicarea si cararea greutatilor mari in mod constant, in timpul antrenamentelor si competitiilor sportive sa se faca o incalzire corespunzatoare a articulatiilor si muschilor, sa administram suplimente nutritive necesare intretinerii tendoanelor(aminoacizi, enzime proteolitice, seleniu, etc.) si evitarea frigului si a umezelii.

No comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *